Ticaret savaşı kızışıyor! Çin’den ABD’ye misilleme

Ticaret savaşı kızışıyor! Çin’den ABD’ye misilleme

Ticaret savaşı kızışıyor! Çin'den ABD'ye misilleme

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin yarından itibaren diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, temel tarife oranı yüzde 10’un üzerine, gümrük tarifeleri ve “ticaret önündeki parasal olmayan diğer engelleri ve sahtekarlık biçimlerini” de hesaba katarak ülkeye göre değişen oranda gümrük tarifeleri açıklamıştı. Bu kapsamda Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ilave olarak yüzde 24 “karşılıklı tarife” olmak üzere toplam yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirileceği bildirilmişti.

ÇİN’DEN KISASA KISAS

Karar sonrası Çin’den jet yanıt geldi. Çin’de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyinden yapılan açıklamada, ABD’den ithal tüm ürünlere mevcut tarifelere ilaveten yüzde 34 ek gümrük vergisi getirileceği belirtildi. Açıklamada ek tarifelerin 10 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceği kaydedildi. Pekin yönetimi, Trump’ın tarife artışına hızla cevap vererek Washington’ın tek taraflı tarife adımları karşısında geri adım atmayacağı ve karşı yanıta hazır olduğu mesajını iletti.

ÇİN DTÖ’DE ABD ALEYHİNE DAVA AÇTI

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, tarife artışı nedeniyle Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) ABD aleyhine dava açıldığı bildirildi. ABD’nin “karşılıklı tarifeler” adı altında yaptığı tarife artışının DTÖ kurallarını ihlal ettiği, üye ülkelerin meşru haklarına ve çıkarlarına zarar verdiği, kurallara dayalı çok taraflı ticaret sisteminin altını oyduğu belirtilen açıklamada, “Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır, küresel ekonomi ve ticaret düzenini tehdit etmektedir.” ifadesine yer verildi. Öte yandan tarife artışlarına ek olarak Çin hükümeti, 27 ABD şirketini ihracat kontrolü veya yasağı listelerine eklediğini duyurdu. Şirketlerden 16’sının askeri ve sivil ikili kullanımı olan ürünlerinin ihracatına yasak getirildi.

DÜNYAYA VERGİ YAĞDIRDI

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin 5 Nisan’dan itibaren diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, temel tarife oranı yüzde 10’un üzerine, gümrük tarifeleri ve “ticaret önündeki parasal olmayan diğer engelleri ve sahtekarlık biçimlerini” de hesaba katarak ülkeye göre değişen oranda gümrük tarifleri açıklamıştı.

Bu kapsamda Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ilave olarak yüzde 24 “karşılıklı tarife” olmak üzere toplam yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirileceği bildirilmişti. Türkiye’ye yönelik gümrük vergisi oranı ise yüzde 10 olarak tayin edilmişti. Yeni tarifelerden yüzde 10’luk baz tarife 5 Nisan’da, yüzde 24’lük ek tarife ise 9 Nisan’da yürürlüğe girecek.

ABD Başkanı Trump, daha önce 1 Şubat’ta imzaladığı kararname ile Çin’den gerçekleştirilen ithalata yüzde 10 gümrük vergisi getirmiş, 4 Mart ise önceki kararnamede yaptığı değişiklikle Çin’e yönelik gümrük tarifesini yüzde 20’ye yükseltmişti. Pekin yönetimi de Trump’ın tarife artışlarına ABD’den ithal belirli ürünlere ilave gümrük tarifeleri ve ABD’li şirketlere yaptırımlarla karşılık vermişti. Yeni tarife artışlarıyla ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi yüzde 54’e ulaşıyor.

ABD’Lİ BAKANDAN “MİSİLLEME” UYARISI: GERGİNLİK OLUR

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ABD televizyonunda ticaret ortaklarını Trump’ın gümrük vergilerine karşı misilleme yapmamaları konusunda uyarmıştı. “Şu anda her ülkeye tavsiyem, misilleme yapmayın” diyen Bessent, “Arkanıza yaslanın, olanları kabul edin. Bakalım nasıl olacak. Çünkü misilleme yaparsanız, gerginlik olur. Eğer misilleme yapmazsanız, bu zaten zirve noktası” değerlendirmesinde bulunmuştu.

TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİ

Türkiye’den ABD’nin ilave gümrük vergisi kararına ilk tepki Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan gelmişti. Bakan Bolat yaptığı açıklamada “Gerçek olan o ki, ilave gümrük vergileri getirilen her ülkenin, ABD ile ikili bazda, ayrıca kendi piyasalarında ve ihracat pazarında ciddi karışıklıklar meydana gelebilecektir. Türkiye olarak tüm ülkeler ile olduğu gibi, ABD ile ticareti ve ekonomik iş birliğimizi kazan-kazan prensibi çerçevesinde, dengeli bir şekilde geliştirmek için çabalıyoruz. ABD ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi artırmak için önümüzdeki dönemde temasları sıklaştıracak ve sektörler bazında bu süreci kolaylaştıracak ve güçlendirecek adımları atacağız.Diğer taraftan, çok sayıda ülkeye ABD’nin çok daha yüksek gümrük vergi oranları getirmesini, ABD’nin ithalatında Türkiye açısından bir miktar ‘kötünün iyisi’ durumu olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar