Merkez Bankası’ndan ek tedbir sinyali

Merkez Bankası’ndan ek tedbir sinyali

Merkez Bankası’ndan Yeni Ekonomik Önlemler

Geçtiğimiz hafta doların 40, euronun ise 44 lira seviyesine ulaşarak rekor kırdığı süreçte Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) acil bir toplantı düzenlemişti. Toplantıda piyasalardaki gelişmeler detaylıca ele alınmış ve alınacak tedbirler tartışılmıştı.

Önemli toplantının tutanakları sonunda Merkez Bankası’ndan gelen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yakın Zamandaki Gelişmeler

1.Son dönemde finansal piyasalardaki büyük dalgalanmalarla birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 6 Mart tarihli Kurul toplantısında belirlenen seviyesinden itibaren 38 baz puan artarak 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine ulaştı. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 aylık vadeli kur oynaklığı yüzde 19 seviyesine, 12 aylık vadeli kur oynaklığı ise yüzde 21,5 seviyesine yükseldi.

Finansal Piyasalara Yönelik Önlemler ve Para Politikası

2.Kurul, finansal piyasalardaki durumu göz önünde bulundurarak toplandı. Bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki olası etkilerini değerlendiren Kurul, sıkı bir para politikasını destekleyici önlemler aldı.

3.Kurul, Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltme kararı aldı. Politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 42,5’te sabit kalırken, Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 41’de sabit tutuldu.

4.Ayrıca, piyasalardaki volatiliteyi kontrol altına almak amacıyla TL ve döviz likiditesi için önlemler alındı. Döviz piyasasının sağlıklı işlemesi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların önlenmesi için Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satış işlemleri başlatıldı. Ayrıca, parasal aktarımın güçlendirilmesi ve sıkı para politikasının desteklenmesi amacıyla bir süreliğine bir haftalık repo ihalelerine ara verilirken, 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesi kararı alındı.

Ekstra Önlemler Gündemde

5.Finansal piyasaların etkin çalışmasının devamı için gerektiğinde ek önlemler alınacaktır.

6.Varlık fiyatlarındaki dalgalanmanın azaltılmasını hedefleyen alınan proaktif önlemler, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri minimize etmeyi amaçlamaktadır.

7.Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarını piyasa koşulları içinde kararlılıkla ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

8.Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi ve fiyat istikrar

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar