Hüseyin Sarpkaya: Tıbbi cihazları silah olarak kullanan ülkeler var

Hüseyin Sarpkaya: Bazı ülkeler tıbbi cihazları silah olarak kullanıyor
MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya, tıbbi cihaz endüstrisinin mevcut durumu ve gelecekte atılacak adımlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan raporun sektörde karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunduğunu belirten Sarpkaya, yerli ve milli üretimin artırılmasının sağlık sisteminin devamlılığı için hayati önem taşıdığını vurguladı.
“650 ÜYE İLE SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN HER ALANINA HİZMET VERİYORUZ”
MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu’nun 650 üyesiyle sağlık sektöründe geniş bir temsil ağına sahip olduğunu belirten Hüseyin Sarpkaya, “Sağlık disiplinlerinin her alanına hizmet ediyoruz. Bu durum, sektörün dinamiklerini anlamamızı ve daha etkili çözümler üretmemizi sağlıyor” şeklinde konuştu. Türkiye’de tıbbi cihazların uzun süredir üretildiğini ancak hala yüksek düzeyde ithalata bağımlı olunduğunu dile getirdi.
“TÜRKİYE, SAĞLIK TEKNOLOJİLERİNDE DÜNYA ÇAPINDA ROL OYNAMALI”
Tıbbi cihaz sektöründe küresel düzeyde önemli değişiklikler yaşandığını belirten Sarpkaya, “Küresel firmalar ile yerel firmalar arasında ayrım yapmak gerekiyor, çünkü küresel firmalar genellikle baskıcı ve sömürgecidir. Dünya genelinde birçok firma, Ar-Ge merkezlerini kapatıp start-up şirketlerinden fikir alıyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bu süreçte güçlü bir sağlık vizyonu oluşturması ve yeni teknolojilere yatırım yaparak küresel pazarda güçlü bir konum elde etmesi gerektiğini belirtti.
“YERLİ ÜRETİM, İKAME ÜRÜNLER İÇİN ÖNEMLİ”
Gelecekte sağlık sektörü için önemli değerlendirmelerde bulunan Sarpkaya, Türkiye’nin besin takviyeleri ve zenginleştirilmiş gıdalar konusunda iyi bir konumda olduğunu söyledi. Ayrıca, “İkame ürünler için yerli üretimi teşvik etmeliyiz. Sosyal güvenlik sistemi, yaşlı nüfusa yönelik zorluklar yaşamaktadır” diyerek, yerli üretimin desteklenmesinin sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için gerekliliğine dikkat çekti.