Demiryollarında büyük değişiklik hayata geçti

Demiryollarında Büyük Dönüşüm Gerçekleşti
Ulaşım Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu sektöründe yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırarak dijital dönüşümü gerçekleştirdiklerini ifade etti. Otomatik Tren Kontrol İstasyonları sayesinde yapay zekanın arızaları önceden tespit ederek önlem aldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Demiryolu hatlarında uzaktan izleme ve analiz imkânlarıyla bakım süreçlerini büyük ölçüde optimize ediyoruz.” dedi.
Ulaşım ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu sektöründe hayata geçirilen yapay zeka teknolojilerini değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yaptığı yatırımlarla demiryolu taşımacılığında büyük bir değişim sağladığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ülkemizin demiryolu altyapısını dijital çağa uygun hale getirmek için yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırdık.” açıklamalarında bulundu.
OTOMATİK TREN KONTROL İSTASYONU İLE DEMİRYOLLARINDA YAPAY ZEKA DÖNEMİ
TCDD-TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Otomatik Tren Kontrol İstasyonu (OTKİ) sisteminin demiryolu güvenliği ve bakım süreçlerinde devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirten Uraloğlu, bu sistemin yapay zeka ile entegre edildiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Geleneksel olarak trenler manuel olarak bakım atölyelerinde incelenirken, artık OTKİ sayesinde seyir halindeyken tüm önemli bileşenler detaylı bir şekilde analiz edilebiliyor. Yapay zeka destekli görüntü işleme ve sensör sistemleri ile donatılan bu sistem, trenin bütün bileşenlerini tarayarak anlık veri üretiyor.”
Bu teknoloji sayesinde, tekerlek aşınmaları, fren disklerindeki hatalar, aks rulman sıcaklıkları, yük dengesizlikleri ve diğer mekanik bileşenlerin gerçek zamanlı olarak analiz edildiğini belirten Uraloğlu, “Otomatik Tren Kontrol İstasyonlarında yapay zeka algoritmaları, toplanan verileri değerlendirerek olası arızaları önceden tespit ediyor ve bakım ekiplerine erken uyarılar gönderiyor. Beklenmedik arızaların önüne geçilerek, bakım maliyetleri azaltılıyor ve tren seferlerinin sürekliliği en üst seviyeye çıkarılıyor. Ayrıca, Türkiye genelindeki demiryolu hatlarında uzaktan izleme ve analiz imkânları sunarak bakım süreçlerini büyük oranda geliştiriyoruz” dedi.