Bu çiçeği koparmanın cezası servet değerinde

Kırpmaya Kalktığınızda Cebinizden Servet Çıkabilir
Beydağları Sahil Milli Parkı’ndaki Kemer sınırları içinde, özgün bitki türleri şimdi açığa çıkıyor, sıcak hava ile birlikte. Sadece Kemer’de yetişen Kemer orkidelerini görmek amacıyla bölge halkı ve turistler bölgeye turlar düzenliyor.
Antalya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Başkanı Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izin almadan toplanmasının yasak olduğunu belirtti. Deniz, “Orkide türleri kaçak olarak alınıp salep üretiminde kullanılıyor. Bu sadece bir ekonomik sorun değil, doğaya verilen ekolojik zararı da içeriyor. Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yapılan araştırmalarda, sadece bu bölgede yetişen Kemer orkidelerinin yurt dışında satıldığını tespit ettik. Bu durum, biyokaçakçılığın ne kadar büyük bir tehdit olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.
Türkiye dünya çapında bitki çeşitliliği bakımından zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz, “Ülkemizde yaklaşık 10 bin bitki türü bulunmaktadır. Bunların 3 bin 500’ü endemiktir. Sadece Antalya’da 700 endemik bitki türü mevcuttur. Bunların 250’si dünya genelinde sadece Antalya’da bulunmaktadır ve çevrede hiçbir yerde rastlanmamaktadır. Bu genetik kaynaklarımıza sahip çıkmazsak, geri getirme olasılığımız yok” ifadelerini kullandı.
‘İzinsiz Bitki Sökmek, 1 Milyon TL’yi Aşabilir’
Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, biyokaçakçılığın sadece ticari amaçlarla yapılmadığını, bazı insanların iyi niyetle bile bitki toplamanın büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Deniz, “Nesli tehlikedeki veya savunmasız bitki ve hayvan türlerinden bir parça almak, o türün geleceğini riske atar. Bu nedenle izinsiz bitki koparmanın cezası 1 milyon TL’yi aşabilir. Örneğin, bölgeye özgü Kemer orkidelerini koparmanın cezası 557 bin 212 TL’dir. Halkımız bilmelidir ki; Bir bitkiyi doğadan koparıp kendi balkonlarında veya bahçelerinde yetiştirmek isteyebilirler. Ancak, o bitkiler doğal yaşam alanlarından ayrıldıklarında hayatta kalamazlar. Topraktan aldıkları besinle bir süre çiçek açabilirler fakat türlerinin devamı için doğal ekosistemlere ihtiyaçları vardır. Bu yüzden, hiçbir endemik veya koruma altındaki bitki, doğal ortamlarından alınmamalıdır” dedi.